Caching is een techniek die je website sneller maakt. Soms een beetje sneller, soms heel veel sneller. Zeker als je een WordPress website hebt van een béétje omvang, is caching onmisbaar. Dus ga er even rustig voor zitten. Over caching valt een hoop te vertellen.
Als je website te traag laadt, klikken (teveel) bezoekers meedogenloos door naar je concurrent. Die ‘afhakers’ zie je nooit meer terug. Op een snelle(re) website blijven bezoekers langer ‘hangen’ en (als je een e-commerce website hebt) kopen ze aantoonbaar sneller en meer.
Je hoeft niet persé de allersnelste website te hebben. Maar zorg in elk geval dat je niet trager bent dan je directe concurrent. Controleer je site regelmatig op GTMetrix, Google of Pingdom. Test niet alleen je homepage. Test vooral je meest bezochte pagina’s. Welke dat zijn? Dat haal je natuurlijk uit Google Analytics. Dat heb je toch geïnstalleerd? Anders praat ik namelijk niet eens meer met je…
Over het algemeen wordt in ‘webmasterkringen’ een laadtijd van 3 seconden aangehouden als absoluut maximum. Is je pagina trager, dan stijgt het aantal afhakende bezoekers exponentieel. Het zal vast ergens wetenschappelijk zijn vastgesteld, het klinkt logisch en als je het zeker wilt weten, analyseer dan je statistieken.
[clickToTweet tweet=”Je hoeft niet persé de snelste website te hebben. Als je maar niet trager bent dan je concurrent” quote=”Je hoeft niet persé de snelste website te hebben. Als je maar niet trager bent dan je concurrent”]
Als je je website niet sneller maakt voor bezoekers, doe het dan voor Google. Google vindt snelle websites een stuk interessanter. Ze maken meer kans op een hogere positie in Google dan tragere websites. Dat zorgt voor meer bezoekers. En meer bezoekers betekent (als je een zakelijke website hebt) meer leads, meer nieuwe klanten, meer omzet, hogere winst, meer rust in de tent en een grotere auto 🙂
Cachen is niet de enige manier om pagina’s sneller te maken. De server, beeldmateriaal, de plugins – het heeft allemaal invloed op de snelheid van je website
Heb je nog meer argumenten nodig om te gaan cachen? Dacht ik al. Aan de slag. Laten we eerst even vaststellen wat het is, caching. En wat je er aan hebt. Om dat goed in te kunnen schatten, moet je begrijpen wat er zich achter de schermen en onder de motorkap afspeelt voordat een pagina in de webbrowser van je bezoeker staat.
WordPress caching
We gaan er (omdat je nu eenmaal hier bent) van uit dat je een WordPress website hebt. Net als in elk ander CMS zijn je pagina’s en berichten in WordPress (even kort door de bocht) niet gemaakt en opgeslagen als kant-en-klare HTML-documenten. Elk onderdeel van een pagina (tekst, beeld etc) is opgeslagen in een database. Zodra iemand een pagina van je website opvraagt, voert de server waar je website is opgeslagen, een hele serie berekeningen uit. Die zorgen er voor dat de juiste teksten foto’s, sidebars, header, footer en wat al niet in de database worden gevonden, geselecteerd en naar de browser van de bezoeker worden verstuurd. Daar vormen ze samen de pagina waar om werd gevraagd.
De ‘rekentijd’ die je server nodig heeft om al die onderdelen te verzamelen varieert. Het kan een paar tienden van seconden zijn maar ook veel meer. Dat is afhankelijk van onder meer de technische complexiteit van je pagina, de kwaliteit van de server maar bijvoorbeeld ook de snelheid van de internetverbinding.
Elke keer dat een pagina wordt opgevraagd, moet die berekeningen opnieuw worden uitgevoerd. Die complexe, tijdrovende berekening moet dus tientallen, honderden soms duizenden keren per dag worden uitgevoerd. Steeds maar weer dezelfde berekening.
Wat dat heeft te maken met caching?
Alles! Ik leg het je graag uit. Het is een technisch verhaal, maar ik weet zeker dat je het gaat begrijpen. Want hoewel die onderliggende techniek verrekte ingewikkeld is, is het principe achter caching simpel.
Volgens Wikipedia is caching een vorm van tijdelijk geheugen. Zit een kern van waarheid in, maar ik den dat ik het nog duidelijker kan uitleggen en daarom vraag ik je om even mee te denken: als ik je vraag hoeveel 3 x 6 is dan weet je het antwoord zonder er over na te denken. Je hoeft het niet uit te rekenen. Je hebt dat sommetje (bewust en onbewust) zó vaak gemaakt dat je het antwoord weet. Een onderwijskundige zou zeggen dat je het antwoord hebt ‘geautomatiseerd’.
[clickToTweet tweet=”Hoewel de techniek verrekte ingewikkeld is, is het principe achter WordPress caching supersimpel” quote=”Hoewel de techniek verrekte ingewikkeld is, is het principe achter WordPress caching supersimpel”]
Caching doet precies hetzelfde. Caching ‘automatiseert’ elke pagina van je website zodat de server die niet steeds opnieuw hoeft te berekenen. In plaats van te gaan rekenen, lepelt de server in één klap de complete pagina op. Bam – die staat! Er wordt niet gerekend en dus een enorme tijdswinst geboekt.
“Oké, maar wat als ik de pagina in de tussentijd heb aangepast…?”
Ik hoor je denken: klinkt goed en snel en handig. Maar wat nu als ik de tekst of een foto van een pagina heb aangepast? Krijgt de bezoeker dan wel de meest ‘verse’ variant van die pagina voorgeschoteld?
Een goede cache plugin (daarover verderop trouwens meer) weet daar wel raad mee. Die is zo geprogrammeerd dat hij niet alleen het meest actuele HTML-bestand in de cache zet maar ook dat de software weet wanneer dat bestand vernieuwd moet worden. En niet alleen het gecachde HTML-bestand van die bewuste pagina, maar ook bijvoorbeeld de ‘klaarstaande’ overzichts- en archiefpagina’s. Je website is dus altijd actueel. Maar je bent niet volledig afhankelijk van de software. Je kunt ook zelf de cache legen. Met één muisklik begin je dan weer met een frisse start.
Of het echt help, caching?
Ja, het helpt echt. Zelfs de snelste pagina van een WordPress website zonder caching wordt sneller met caching. Het verschil kan enkele tienden van seconden zijn maar ook heel veel meer. Hoe trager je website is zonder caching, des te groter is het effect van een goed geconfigureerde caching plugin.
Je hebt server caching en browser caching
Nu we het toch over caching hebben, is dit is nog wel even belangrijk om te weten voordat je aan de slag gaat: in zijn algemeenheid zijn er twee soorten caching. Je hebt server caching en browser caching. Alles wat je de afgelopen minuten las ging over server caching. Het speelt zich af op de server waar je website is opgeslagen. Het is het mechanisme waarmee de pagina’s van je website ‘geautomatiseerd’ wordt waardoor ze in één klap en zonder tijdrovende berekeningen in de browser van je bezoeker staan.
Browser caching speelt zich af in de browser van je bezoeker. Dat heeft een ander doel. Als je een webpagina bezoekt, moet je browser niet alleen de tekst, foto’s header enzovoorts laden die bij die specifieke pagina horen, maar ook fonts, javascripts, stylesheets en meer van dat soort zaken. Browser caching zorgt er voor dat die bestanden (tijdelijk) in de browser worden opgeslagen. Ze hoeven, als je bezoeker weer op je website komt, dus niet steeds opnieuw geladen te worden. Dat scheelt weer tijd.
Caching in WordPress
Het zal geen verrassing zijn: er zijn behoorlijk wat WordPress caching plugins beschikbaar. Die gaan we hier niet allemaal stuk voor stuk behandelen. We beperken ons tot de top 3. Nou, 4 eigenlijk. Drie gratis plugins en één premium plugin.
De 3 meest gebruikte, populairste en gratis caching plugins in de officiële plugin bibliotheek van WordPress zijn W3 Total Cache, WP Super Cache (beiden al langer op de markt) en de relatieve nieuwkomer WP Fastest Cache. Daarnaast kijken we naar een premium plugin: WP Rocket. Die is niet gratis. Over die laatste straks meer.
WP Super Cache
WP Super Cache is de meest gedownloade WordPress caching plugin. De teller staat (als we dit schrijven) op dik 10 miljoen. Dat heeft oorzaken; de plugin is gratis, doet zijn werk naar behoren en is relatief eenvoudig te configureren. Met gezond verstand en een beetje nadenken kom je al een heel eind. Dat is voor de beginnende (maar ook voor enigszins ervaren) webmaster een sterk argument. Je kunt niet zo verschrikkelijk veel fout doen. En mocht je dat toch lukken, dan is dat allemaal te herstellen.
Wat ook helpt wat betreft de immense populariteit: WP Super Cache is overgenomen door Automattic, het bedrijf achter WordPress. Dat wekt natuurlijk vertrouwen.
Zoals je van een gratis plugin kunt verwachten, is de support beperkt. Er is een forum waar je terecht kunt met vragen en problemen. De antwoorden laten vaak wat langer op zich wachten en zijn niet altijd even briljant.
W3 Total Cache
W3 Total Cache is vooral populair onder de meer ervaren webmasters. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen exemplaren van de plugin gedownload. Een stuk minder dan WP Super Cache en dat is te verklaren. Als je W3 Total Cache aan de praat wilt krijgen, moet je er even voor gaan zitten. De plugin biedt bijna 20 pagina’s met instellingen. Zelfs ervaren webmasters deinzen daar wel eens voor terug. Er zijn zoveel opties dat de kans op het maken van fouten groot is. Je kunt al die instellingen negeren en kiezen voor de standaard-instellingen, maar wat is dan het nut van pagina’s vol keuzes? Ook goed om te weten: W3 kun je koppelen aan de Yoast SEO plugin.
De support van W3 is over het algemeen wat vlotter dan die van Super Cache. Bovendien is de documentatie veel en veel uitgebreider. Maar goed, met al die verschillende instellingen is dat het minste dat je kunt verwachten.
WP Fastest Cache
WP Fastest Cache is de ‘upcoming’ ster op het gebied van caching plugins. Er zijn er inmiddels meer dan 100.000 gedownload. Daarmee is het de derde speler in de markt voor gratis plugins. Webmasters voor wie de instellingen van W3 teveel van het geode zijn en voor wie Super Cache niet (goed genoeg) werkt, grijpen opvallend vaak terug op deze plugin. Wat waarschijnlijk ook helpt is de claim die Fastest Cache te pas en te onpas gebruikt: The simplest and fastest WP Cache system. Wie wil dat nou niet 🙂
Ik kom trouwens opvallend vaak Nederlandse webmasters tegen die Fastest Cache gebruiken. Waarschijnlijk omdat de plugin (in tegenstelling tot W3 en SC) in het Nederlands is vertaald.
De support van deze plugin is opvallend veel beter (of in elk geval sneller) dan die van de gevestigde concurrenten. Maar dat is natuurlijk te verklaren. Het scheelt nogal of je miljoenen gebruikers support moet bieden of 100.000. Kortom, so far so good, maar over de kwaliteit van support we praten verder als Fastest Cache ook meer dan een paar miljoen gebruikers heeft.
[box2]Meer dan alleen cachen
Alle tot nu toe besproken plugins doen meer dan alleen het pure server en browser cachen van je website. Ze bundelen en verkleinen bijvoorbeeld CSS bestanden en bepaalde scripts tot kleinere (en dus sneller verstuurde) pakketjes. Daarnaast bieden ze ondersteuning voor een CDN – een Content Delivery Network. Dat laatste is voor een op Nederland gerichte en in Nederland gehoste website in de meeste gevallen nutteloos.[/box2]
And the winner is….
Het doel van een cache plugin is je website sneller te maken. Dus gaat het allemaal om de vraag: welke cache plugin maakt je website het snelst. Die vraag is helaas niet zo 1, 2, 3 te beantwoorden. Er speelt meer dan alleen de kwaliteit van de plugin. Het is bijna altijd een combinatie van zaken: de karakteristieken van de cache plugin, de instellingen van die plugin, de complexiteit van je website, de instellingen op en conditie van je server, mogelijke (deel)conflicten met andere plugins en nog veel meer. Wat voor website A op server B werkt, kan voor website C op server D tot teleurstellende resultaten leiden.
Maar… alles is te testen. Dus ook de prestaties van cache plugins en dat wordt dan ook veelvuldig en vaak gedaan. Helaas vaak op nogal knullige en amateuristische manier. Je weet wel: appels en peren vergelijken zodat de resultaten bestaat uit knollen en citroenen. Maar soms gaat er iemand eens goed voor zitten en levert vakwerk af. Dat deed Philip Blomsterberg, manager of Intripid Sökmotoroptimering.
Voordat ik je naar die test stuur: daarin worden de bovengenoemde 3 plugins behandeld aangevuld met zo’n beetje elk andere beschikbare cache plugin. Eén daarvan moet apart genoemd worden. Een paar alinea’s terug kondigde ik al aan dat we naar 3 gratis plugins zouden kijken en 1 premium (betaalde) plugin. Die premium plugin, WP Rocket, is ook opgenomen in de test.
Zoals gezegd: WP Rocket kost geld. Om precies te zijn $39. Voor dat bedrag krijg je de plugin en een jaar updates en support. Na dat jaar blijft de plugin werken, maar heb je geen recht meer op updates en support. Je kunt uiteraard wel weer een nieuwe licentie kopen. Dan heb je weer een jaar recht op updates en support. Zo’n verlenging kost geen $39 maar $20.
De enige vraag is natuurlijk: is WP Rocket dat geld waard?
De pagina die je nu op je scherm hebt staan is gecached door WP Rocket. De laatste keer dat we het controleerden, stond de pagina in minder dan 3 seconden op je scherm. Wat ons betreft is dat snel genoeg. We kozen voor WP Rocket omdat die snel is geconfigureerd, solide is en – ook niet onbelangrijk – de software doet ‘a hell of a job’. Bovendien is de support een stuk sneller en efficiënter dan die van gratis plugins.
Die $20 per jaar voor de licentie betalen we dan ook met een enorme glimlach.
We realiseren ons dat niet iedereen die $20 kan of wil betalen. Als je dat geld ergens anders effectiever kunt gebruiken, doe dat dan vooral. Verbeter de snelheid van je site met een van de gratis cache plugins.
Als je die $20 effectiever kunt gebruiken, doe dat dan vooral en verbeter de snelheid van je site met een van de gratis cache plugins
Oké – de testresultaten….
Als je de test helemaal wilt nalezen (het artikel is nog langer dan deze pagina en gaat grondig in op de details) klik dan op de link verderop. Als je alleen geïnteresseerd bent in de resultaten: volgens deze test zijn WP Rocket (nummer 1) en WP Fastest Cache (op nummer 2) de beste oplossingen. Op 3 staat W3 Total Cache.
Als je de hele test wilt doornemen: klik hier
Aan de slag?
Ben je in de positie om nu $39 op te hoesten en vervolgens $20 per jaar, doe dat dan. Koop WP Rocket en binnen een paar minuten is je website ongehoord snel.
Geef je op dit moment liever geen geld uit (althans niet aan caching) installeer dan WP Fastest Cache. Gratis, maar wat betreft de instellingen niet heel veel ingewikkelder dan WP Rocket en – gemiddeld – meestal niet trager dan de andere gratis cache plugins.
[box2]Een forse kanttekening (en waarschuwing)…
Een snellere webpagina is een betere webpagina. Een sneller pagina scoort beter in google, heeft vaak een beter bounce rate, hogere conversies et cetera. Allemaal goed nieuws. En elke halve seconde sneller scheelt bezoekers.
Maar pas op. Er zijn grenzen. Je kunt doorschieten in de eeuwige zoektocht naar snellere pagina’s en je zult niet de eerste zijn die zichzelf daarin verliest.
We kennen webmasters die volledig geobsedeerd zijn met de laadtijd van hun webpagina’s. Ze besteden een idiote hoeveelheid energie en tijd in elke tienden van een seconden die ze van de laadtijd kunnen afknabbelen. Dat is oliedom. Zorg voor een lekker vlotte pagina. Alles onder de 3 seconden is in beginsel goed. Besteed je tijd en energie daarna aan je content, je aanbod en de manier waarop je je dienst of product presenteert. Dat is vele malen effectiever en (vooral!) lucratiever dan een pagina die vandaag een tiende van een seconde sneller op het scherm van een potentiële klant staat dan gisteren.[/box2]