Zoek
Sluit dit zoekvak.

WordPress 4.2 eind april beschikbaar

Als WordPress 4.2 eind deze maand beschikbaar is, dan zal die update niet de boeken in gaan als de meest spraakmakende ooit. Tenzij je heel erg dol bent op emoticons is er voor de gemiddelde gebruiker weinig reden de vlag uit te hangen. En toch is het voor WordPress weer een stap vooruit.

Eind volgende week moet de ‘release candidate‘ beschikbaar zijn en op de 22ste is het D-day voor WordPress 4.2. Inmiddels voor 99% duidelijk wat we mogen verwachten. Emoticons dus 🙂

Het toevoegen van emoticons staat niet op zichzelf. Onder de motorkap vraagt deze stap nogal wat aanpassingen. Met name van de database. En goedbeschouwd zijn de emoticons bijvangst, Want waar het eigenlijk om ging, is dat de aanpassingen WordPress geschikt maken voor het gebruik van de tekens in Oosterse talen zoals Chinees en Koreaans. En dat is voor WP een forse stap voorwaarts.

Press This
Een andere update die voor weinig ophef zal zorgen is de wedergeboorte van Press This. Pres wat….? Inderdaad. Ik denk dat 1 op de 1.000 WP-gebruikers er ooit van heeft gehoord en dat 1 op de 100.000 gebruikers die functionaliteit gebruikt. In de Nederlandse versie van WP heet het trouwens “Dit publiceren”. Je vindt het onder ‘Extra’.

Die functionalieit zit er al zo lang ik me kan herinneren. Met de release van 4.2 krijgt het nieuw leven in geblazen. Voor bloggers die het net afstruinen op zoek naar bruikbare content is dit een handig hulpmiddel, maar veel gebruikt wordt het volgens mij niet. Of de herintroductie zal helpen is de vraag. Over een paar maanden weten we het.

Meer weten over ‘Press This’ oftewel ‘Dit Publiceren’? Bekijk dan deze YT waarin het (als je eenmaal bent gewend aan het moddervette Indiase accent) beter en sneller wordt uitgelegd dan ik kan doen.

Plugin uploader
Het uploaden en installeren van plugins moet in 4.2 sneller gaan. Gestroomlijnder vooral. Het gaat je één of twee kliks schelen voordat je een plugin aan de praat hebt.

Het is onduidelijk welke aanpassingen van de plugin-uploader zullen overleven.

Van het oorspronkelijke ‘one click install’ idee is men overigens gaandeweg de ontwikkeling van 4.2 teruggekomen. Het is een beetje onduidelijk welke verbeteringen op dit moment zullen overleven. Waarschijnlijk komt er vandaag of morgen nog een vroege versie van 4.2 beschikbaar. Wellicht geeft die meer duidelijkheid.

Theme wisselaar
Het wisselen van themes wordt in het nieuwe WP makkelijker en sneller. Het zal vooral makkelijker worden om te bekijken wat er van je site overblijft als je een andere theme selecteert. Handig. Maar niet wereldschokkend. Hoe vaak wisselde je afgelopen 3 jaar van theme? Dat bedoel ik 🙂

Onder de motorkap…
Onder de motorkap is er aan alle kanten gesleuteld om WP sneller, beter en intuitiever te maken. Er zijn zelfs een paar bugs gefixed die al zo’n beetje vanaf versie 2.0 bekend zijn. Heeft (bijna: had) te maken met het feit dat tags en categorieën elkaar soms de tent uitvochten. Schijnt verholpen te zijn. Vrede in de tent! Is daar een emoticon voor…?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest