Zoeken
Sluit dit zoekvak.

3 manieren om je WordPress website sneller te maken

Een website die er meer dan 3 seconden over doet om te laden, verliest bijna de helft van z’n bezoekers. Die haken af en haasten zich naar een concurrent die wel in no-time een site op hun beeldscherm tovert. De snelheid waarmee je site verschijnt is dus voor zakelijke websites van belang. Zeker nu ook Google zich ermee bemoeit: hoe sneller je site, des te beter je ranking. Daarom bij deze een 3-tal snelle tips waarmee WordPress sneller maken binnen pak ‘m beet een uur geregeld is.

WordPress is een fantastisch CMS. Maar van nature niet het snelste. Bovendien kijken de meeste webmasters niet op een pluginnetje meer of minder. Tel daarbij op dat we geneigd zijn WordPress hosting niet op kwaliteit (en snelheid) maar op prijs te beoordelen. Een geinige cocktail voor websites die laden als stroop.

WordPress kan razendsnel zijn. Maar dat gaat niet vanzelf.

WordPress kan razendsnel zijn. Maar dan moet je het CMS wel een handje helpen. Dat kan met een geopende en een gesloten portemonnee. Welke optie voor jou de beste is, mag je zelf bepalen. Als je site geld oplevert (bewezen, klinkende munt, consistent) dan zou ik zeker de portemonnee trekken. Maar niet voordat je de 4 snelste en gratis maatregelen hebt genomen. Die vind je hieronder op een rijtje.

1 – Gebruik een caching plugin
Caching is wat we tegenwoordig ineens allemaal een ‘no brainer’ noemen. Als je geen idee hebt wat dat is, lees dan hier alles wat je moet weten over caching voordat je verder leest. Want wat betreft de snelheid van je WordPress website, is caching de allereerste en meest effectieve stap die je kunt, nee: moet zetten.

In het kort: om te begrijpen wat een caching plugin doet, moet je je even voorstellen hoe WordPress een pagina van je website op het beeldscherm van een bezoeker zet: elk onderdeel van die pagina wordt stuk voor stuk uit de database gehaald, naar de browser van de bezoeker

Elk onderdeel wordt uit de database gehaald en naar de browser gestuurd waar ijverige robotjes van al die onderdelen weer een pagina maken

gestuurd en daar worden al die losse onderdelen door ijverige robotjes weer opgebouwd tot een webpagina.

Hoe snel de verbinding ook is, je kunt je voorstellen dat dat even tijd kost. Een caching plugin, maakt als het ware vooraf een foto van alle pagina’s van je website en stuurt de betreffende foto in één keer naar het beeldscherm van de bezoeker. Bam!

Er zijn verschillende plugins die dit voor je kunnen doen. Daarvan is W3 Total Cache verreweg de meest populaire. WP Super Cache is een goede tweede. Voordeel van deze plugin boven W3 is dat WP Super Cache een stuk simpeler te configureren is. W3 wordt door zowel onervaren als ervaren webmasters als nogal intimiderend ingewikkeld beschouwd. En dat komt niet uit de lucht vallen.

Wat beide plugins een beetje tegen zich hebben is dat ze nogal ‘zwaar’ zijn. Daarom op de valreep nog een derde optie: Hyper Cache Extended. Beetje het bestbewaarde geheim onder de caching plugins. Slank én van deze 3 het meest eenvoudig in te regelen: kost je 5 minuten en doet een minimaal beroep op gezond verstand.

Maar nogmaals: voordat je met caching aan de slag gaat, lees dan eerst deze uitgebreide uitleg over caching. Een ‘must read’ om het maar eens in helder Nederlands…

2 – Hou je beeld groot in impact maar klein in bits
Beeld is vele malen zwaarder dan tekst of code. Sterker nog: de eerste jaren van de interwebs kwam je online nauwelijks een plaatje tegen. Een JPG-je met de omvang van een postzegel duurde twee minuten om te laden. Dat liet je dus wel uit je hoofd.

Nu we allemaal (nou ja, bijna dan) gewend zijn aan glasvezelachtige prestaties, zijn alle remmen los. Een beetje webdesigner begint met een fullscreen achtergrondbeeld. Het liefst bewegend. Moet kunnen…

Of dat slim is valt te bezien maar als je veel of groot beeld gebruikt: breng dat beeld dan in elk geval terug tot minimale omvang. Letterlijk en figuurlijk. Daar zijn (die zag je al aankomen!) plugins voor.

SmushIt is de meest bekende. Werkt goed als het werkt, want het kan ook wel eens misgaan. Dat ligt (meestal) niet aan de plugin maar aan de server. Dus als je deze plugin op je website loslaat: zorg dat je een backup achter de hand hebt.

Datzelfde geldt voor de plugin met (vinden wij) de coolste naam van alle bijna 40K WordPress plugins: Imsanity. Imsanity past het fysieke formaat van het beeldmateriaal aan. Dat is vooral handig als je veel bezoekers hebt die rechtstreeks vanuit hun 22 megapixel spiegelreflex beeldmateriaal met het formaat van een behangrol opladen. Want daar wordt je als webmaster inderdaad krankzinnig van.

Ook voor Imsanity geldt: niet bewegen tot je een backup hebt gemaakt!

3 – Luiheid loont!
Als je veel en groot beeld gebruikt dan loont het om de browser alleen het beeldmateriaal te laten laden dat getoond wordt. Dus als de pagina wordt opgeroepen, alleen het beeld ‘boven de vouw’. Pas als de bezoeker naar beneden scrollt, wordt het overige benodigde beeld geladen.

Klinkt niet alleen slim, dat is het ook. En zeker als je veel verschillende foto’s op een pagina gebruikt, kan het je site aanzienlijk sneller maken.

Geloof het of niet: daar is een plugin voor. Sterker nog: er zijn er meerdere. Degene waar wij eigenlijk altijd op terugvallen is Lazy Load. Waarom? Omdat dat ding het (bijna) altijd doet en weinig aandacht vraagt. Als we dit schrijven is de plugin al 2 jaar niet bijgewerkt. Daar merk je niets van…

Conclusie
We zeiden het al in den beginne van dit artikel; met de 3 tips hierboven is WordPress sneller maken binnen een uur geregeld. Dus aan de slag jij! Maar noteer voordat je begint eerst de laadtijd van je huidige website. Bij voorkeur via minimaal twee verschillende kanalen. Neem bijvoorbeeld Google PageSpeed en Pingdom. Doe de test, noteer de resultaten, maak je site sneller en meet hoeveel je hebt gewonnen. Google zal je dankbaar zijn (en je misscien wel belonen met betere resultaten in de zoekmachines) en de bezoekers van je website zullen je dankbaar zijn.

Stop de pers: een stap vergeten!
Argh! Zouden we bijna een handige plugin (wat anders…) vergeten: ook Use Google Libraries kan WordPress sneller maken. En hoe. Het leukste van deze plugin is vooral dat het het proberen waard is: uploaden, inschakelen en klaar – geen settings, geen gedoe. Daar houden we van!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest